SCHIP is het acroniem voor: Samenkomen, Conflict- en Verliesverheldering, Helpend horen, Integratie en Partners in ouderschap.
Tijdens een scheiding is er een groot risico dat de focus op het conflict komt te liggen. De onderliggende verliesaspecten van de echtscheiding komen daardoor minder in beeld. Echtscheiding genereert echter bij beide partners rouw. Deze rouw wordt meestal individueel beleefd en zijn de onderligger van het conflict. Niet zelden wordt voorbijgegaan aan wat beiden daadwerkelijk hebben verloren.
De SCHIP-aanpak is een post-relationeel rouwtraject dat de ex-partners samen doorlopen, waarin aandacht is voor datgene dat de ex-partners hebben verloren, elkaars kwetsuren en het geschonden vertrouwen met als uiteindelijk doel de ex-partners opnieuw met elkaar te verbinden als ‘partners in ouderschap’. Want goed voor je kinderen zorgen, dat willen we allemaal, toch?
De SCHIP-aanpak bewerkstelligt de verbinding in ouderschap waardoor kinderen niet de hoeven te kiezen tussen hun ouders. Dat betekent hard werken als scheidend stel. Als SCHIP-behandelaar help ik daarbij. Je hoeft het niet alleen te doen. Wel samen. Dat is de kracht van de behandeling met de SCHIP-aanpak. Samen ben je ooit begonnen aan de partnerrelatie. Samen zal je hem ook af ‘moeten’ ronden. Samen rouwen om wat verloren is gegaan. Gezamenlijk een post relationeel rouwtraject doorlopen. Samen opnieuw verbinden in ouderschap. Hoe moeilijk dat ook lijkt.
De keuze om met je (ex) partner het SCHIP traject aan te gaan is dus geen eenvoudige. Het kost tijd, energie en motivatie om het te doen slagen. Als het lukt, wordt de kans op een gelukkiger toekomst voor beiden vergroot en daarmee ook de toekomst van de kinderen.
Zijn jullie beiden bereid om hard te werken? Zijn jullie gemotiveerd? Dan zijn jullie klaar voor het aangaan van een nieuwe verbinding als partners in ouderschap.
De Schip-aanpak bestaat uit tenminste 15 sessies van 1,5 uur